Ultra Kuchnia

Wegańskie drożdżówki z budyniem i dżemem porzeczkowym

Składniki na te pyszne i pachnące drożdżówki jest prawie taki sam jak ten na wegańskie pączki. To tylko pokazuje jak wiele jest możliwości i jak sam/ sama możesz wymyślać i dodawać własne składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

500 g mąki

50 g drożdży

4 łyżki oleju

300 ml mleka sojowego

45 g ksylitolu

4 łyżki aquafaby

szczypta soli

skórka otarta z 1 cytryny i z połowy pomarańczy

aromat pomarańczowy

DODATKOWO:

torebka budyniu wanilowego, najlepiej bez cukru

500 ml mleka sojowego

2 łyżki ksylitolu

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA DROŻDŻÓWKI:

Najpierw zajmij się przygotowaniem ciasta na pączki, bo w czasie kiedy będzie wyrastać zajmiesz się kremem czekoladowym.

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj szczyptę soli, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny i pomarańczy, kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz aquafabę. Wszystko wymieszaj. Podgrzej mleko sojowe (max 40 stopni) i wrzuć pokruszone drożdże. Odczekaj ok 10 min. Zamieszaj i całość wlej do mieszanki z mąki. Dodaj olej. Teraz czas na zagniatanie. Jeśli tak jak ja używasz TM, to ustaw na interwał i niech miesza przez 5 min. A jeśli zdajesz się na siłę własnych rąk, to zagniataj do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz będzie odchodziło łatwo od rąk. Przełóż z TM ciasto do sporej miski i przykryj a jeśli zagniatałeś od razu w misce, to przykryj ściereczką. Teraz odstaw ciasto do wyrośnięcia. Potrwa to pewnie godzinę.

NADZIENIE:

Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tam gdzie jako składnik jest cukier to dodaj ksylitol a tam gdzie mleko krowie, to użyj sojowego. Zostaw do ostudzenia.
A jako drugi składnik użyj dżemu porzeczkowego najlepiej słodzonego ksylitolem.

Kiedy ciasto wyrośnie odrywaj po kawałku i uformuj kulkę. Kulki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na 15-20 min. Potem używając np małego słoiczka o średnicy mniejszej niż kulki ułożone na blaszce i w każdej odciśnij spód słoiczka tworząc zagłębienie.

W tak powstałe zagłębienie nakładaj najpierw dżem a potem przykryj budyniem.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra i dół) i piecz aż zaczną się rumienić.

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *