Ultra Kuchnia

Vege pizza

Co tu dużo pisać, jest pyszna. Dużo warzyw, sos pomidorowy – idealny pomysł na kolację weekendowa, kiedy mamy w planie obejrzeć coś fajnego, posiedzieć i pogadać. Może Ty też wykorzystasz ten przepis – w sam raz na weekend.

SKŁADNIKI NA CIASTO

500 g mąki

50 g drożdży

4 łyżki oleju

pół łyżeczki soli

300 ml wody

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

puszka pomidorów

4 ząbki czosnku

Sól

pieprz

suszone zioła: oregano, zioła prowansalskie

liście z 2 gałązek świeżej bazylii

sól pieprz

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

A reszta składników jest w pełni dowolna i możesz „wrzucić” to co lubisz. U mnie był vegański ser żółty, oliwki, pomidory, papryka, pieczarki i cebula

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę, bo będzie potrzebowało chwili żeby wyrosnąć. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej. Podgrzej 300 ml wody (max. 40 stopni) i wrzuć do podgrzanej wody pokruszone drożdże. Poczekaj ok 5 min. Zamieszaj i całość wlej do mąki i pozostałych składników. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrastać będzie pewnie ok godziny.

W tym czasie możesz przygotować sos pomidorowy i pokroić wszystkie składniki, które chcesz mieć na pizzy.

Do blendera wrzuć pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy. Blenduj aż wszystko dokładnie się wymiesza.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni, grzanie góra i dół.

Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na mniejsze części. Możesz przygotować kilka mniejszych pizz albo 2 większe. Możesz na każdej ułożyć inne składniki. Tu masz pełną dowolność.

Z ciasta uformuj placek, a na niego nałóż sos pomidorowy. Rozsmaruj, ale zostaw brzegi bez sosu pomidorowego.

Na to ułóż ser, a potem ulubione składniki.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *