
Vege pizza
Co tu dużo pisać, jest pyszna. Dużo warzyw, sos pomidorowy – idealny pomysł na kolację weekendowa, kiedy mamy w planie obejrzeć coś fajnego, posiedzieć i pogadać. Może Ty też wykorzystasz ten przepis – w sam raz na weekend.
SKŁADNIKI NA CIASTO
500 g mąki
50 g drożdży
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
300 ml wody
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
Sól
pieprz
suszone zioła: oregano, zioła prowansalskie
liście z 2 gałązek świeżej bazylii
sól pieprz
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
A reszta składników jest w pełni dowolna i możesz „wrzucić” to co lubisz. U mnie był vegański ser żółty, oliwki, pomidory, papryka, pieczarki i cebula
PRZYGOTOWANIE
Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę, bo będzie potrzebowało chwili żeby wyrosnąć. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej. Podgrzej 300 ml wody (max. 40 stopni) i wrzuć do podgrzanej wody pokruszone drożdże. Poczekaj ok 5 min. Zamieszaj i całość wlej do mąki i pozostałych składników. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrastać będzie pewnie ok godziny.

W tym czasie możesz przygotować sos pomidorowy i pokroić wszystkie składniki, które chcesz mieć na pizzy.
Do blendera wrzuć pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy. Blenduj aż wszystko dokładnie się wymiesza.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni, grzanie góra i dół.
Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na mniejsze części. Możesz przygotować kilka mniejszych pizz albo 2 większe. Możesz na każdej ułożyć inne składniki. Tu masz pełną dowolność.
Z ciasta uformuj placek, a na niego nałóż sos pomidorowy. Rozsmaruj, ale zostaw brzegi bez sosu pomidorowego.

Na to ułóż ser, a potem ulubione składniki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
SMACZNEGO!

