Ultra Kuchnia

Sałatka ze szpinaku, wędzonego tofu i suszonych pomidorów

Coś lekkiego i szybkiego do zrobienia na wyjątkowy wieczór? Ja zrobiłam sałatkę ze szpinaku. Zainspirowałam się przepisem, według którego robiłam kiedyś sałatkę jak byliśmy jeszcze „mięsożerni”. Dziś w wersji wegańskiej, nawet lepszej niż tamta 😉

SKŁADNIKI

Opakowanie świeżego szpinaku

Sok z połowy cytryny

Kostka wędzonego tofu

4 ząbki czosnku

4-5 suszonych pomidorów z zalewy

Olej do smażenia

Pieczywo do podania

Sól, pieprz

Szczypta jalapeno

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak wsyp do miski (jeśli nie był myty, to najpierw go umyj i osusz).

Na patelni rozgrzej 2 – 3 łyżki oleju . Tofu pokrój w kosteczkę.

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone w kosteczkę tofu. Smaż aż zacznie być lekko chrupiące, dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę ostrej suszonej papryczki oraz sok z cytryny.  Smaż krótką chwilę. Następnie całość przełóż na szpinak (większość oleju ze smażenia zostaw na patelni). Pokrój pomidory na mniejsze kawałki. Przełóż je na szpinak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Podawaj z ulubionym pieczywem, które wcześniej możesz podpiec w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *