Ultra Kuchnia

Pulpeciki z mąki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Inspiracją były gotowe pulpety. Bo też nie zawsze mam możliwość zrobić coś smacznego więc mi też się zdarza kupić gotowe danie 😉 Ale jak już przyjrzałam się składnikom, to stwierdziłam, że następnym razem robię swoje. I wyszły nawet lepsze 🙂

SKŁADNIKI

12 sztuk suszonych pomidorów bez zalewy

145 mąki z ciecierzycy (ja zmieliłam ziarna, ale możesz użyć gotowej mąki)

100 mąki pszennej

sól, pieprz,

po pół łyżeczki: pieprz ziołowy, tymianek, oregano

3-4 ząbki czosnku

200 ml gorącej wody

olej

PRZYGOTOWANIE:

Połącz ze sobą mąki, dodać zblendowany czosnek i suszone pomidory, dodać przyprawy a na koniec zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać.

Odstaw na 15-20 min a potem formuj małe kulki i smaż na rozgrzanym oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *