
Pulpeciki z mąki z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Inspiracją były gotowe pulpety. Bo też nie zawsze mam możliwość zrobić coś smacznego więc mi też się zdarza kupić gotowe danie 😉 Ale jak już przyjrzałam się składnikom, to stwierdziłam, że następnym razem robię swoje. I wyszły nawet lepsze 🙂
SKŁADNIKI
12 sztuk suszonych pomidorów bez zalewy
145 mąki z ciecierzycy (ja zmieliłam ziarna, ale możesz użyć gotowej mąki)
100 mąki pszennej
sól, pieprz,
po pół łyżeczki: pieprz ziołowy, tymianek, oregano
3-4 ząbki czosnku
200 ml gorącej wody
olej
PRZYGOTOWANIE:
Połącz ze sobą mąki, dodać zblendowany czosnek i suszone pomidory, dodać przyprawy a na koniec zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać.

Odstaw na 15-20 min a potem formuj małe kulki i smaż na rozgrzanym oleju.

