Ultra Kuchnia

Wegański piernik

Święta bez zapachu piernika nie istnieją, no może jeszcze bez zapachu pomarańczy. Ale jak tu zrobić piernik wegański, tak żeby był smaczny, wilgotny i smakował nie tylko roślinożercom. Zaraz się dowiesz, bo udało mi się taki zrobić. Kiedy znajomi  „ nieweganie „ go spróbowali to powiedzieli, że nawet lepszy od tradycyjnego, więc chyba warto go wypróbować. Tak więc do dzieła

SKŁADNIKI SUCHE:

3 szklanki mąki

2 łyżki kakao

¾ szklanki ksylitolu

po 1 łyżeczce zmielonych goździków, cynamonu i imbiru (cynamonu może być nawet odrobinę więcej)

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI MOKRE:

2 banany

szklanka mleka sojowego

2 łyżki octu jabłkowego

2/3 szklanki oleju

300 ml dżemu śliwkowego lub jabłkowego (robiłam w obu wersjach i obie są pyszne, ale myślę że każdy inny będzie równie dobry)

PRZYGOTOWANIE:

Ustaw piekarnik na 170 stopni, grzanie góra i dół. Przygotuj dwie foremki aluminiowe.

Najpierw zmiel jak najdrobniej się da goździki, potem połącz z cynamonem i imbirem. Dodaj pozostałe suche składniki i dokładnie je wymieszaj.

Teraz połącz ze sobą mokre składniki. Najlepiej będzie je zblendować.

Połącz ze sobą wszystkie składniki mieszając mikserem na najwyższych obrotach.Przelej ciasto do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

U mnie czas pieczenie to ok 1 godz. +/- 10 min. Ciasto wyrasta dość sporo, więc uważaj żeby góra się nie przypaliła, na koniec pieczenia, na jakieś 10 – 15 min możesz ustawić grzanie sam dół.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *