Ultra Kuchnia

Wegańskie naleśniki

Naleśniki, uwielbiam. Po prostu…bo chyba nic nie jest tak proste do zrobienia i smaczne, dające tyle możliwości podania: na słodko lub wytrawnie. Dziś więc przepis na naleśniki w wersji wege, czyli bez jajek. Może pomyślisz, jak to bez jajek, przecież to się nie uda. A jednak. Ja jeszcze w tej standardowej wersji je niekiedy jem, ale Piotr (czyli mój mąż) nie, więc robię w wersji wege. I muszę przyznać, że chyba nawet bardziej mi smakują.

SKŁADNIKI:

1 litr mleka sojowego bez cukru

2 czubate szklanki mąki

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlej mleko sojowe, dodaj dwie łyżki octu jabłkowego, dosyp mąkę,  proszek do pieczenia i dolej wodę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładką masę.

Jeśli jest zbyt gęsta to dolej jeszcze mleka sojowego. Odstaw na ok pół godziny. Po tym czasie smaż naleśniki. Patelnię smaruję pędzelkiem zamoczonym w odrobinie oleju. 

Usmażone naleśniki możesz przełożyć ulubionym dżemem, albo tak jak ja szpinakiem przygotowanym według tego przepisu: Wegańskie kruche pierożki ze szpinakiem i wędzonym tofu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *