
Wegańskie kruche pierożki ze szpinakiem i wędzonym tofu
Święta coraz bliżej, więc czas wypróbować przepisy żeby potem delektować się nimi jeszcze raz w wigilię a nie dopiero zastanawiać się czy to będzie jadalne;-) Tak więc dziś do stołu podaję kruche pierożki ze szpinakiem i wędzonym tofu. Potem tylko żałowałam że na pierwszy raz zrobiłam ich tak mało 😉 Już dawno nie czułam takiego niedosytu 😉
SKŁADNIKI NA CIASTO
80 g masła roślinnego
160 g mąki
50 g zimnej wody
Szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
180 g wędzonego tofu
5 ząbków czosnku
pół szklanki mleka sojowego
2 czubate łyżki płatków drożdżowych
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć gładkie ciasto. Możesz je na pół godziny wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć zamrożony szpinak. Kiedy prawie się rozmrozi, dorzuć wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż przez chwilę aż reszta wody odparuje. Dodaj rozdrobnione widelcem tofu, mleko sojowe. Dopraw przyprawami a na koniec dodaj płatki drożdżowe. Całość wymieszaj i zostaw do wystudzenia.

Teraz rozwałkuj ciasto na cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Nakładaj na nie po łyżeczce farszu i sklejaj jak „zwykłe” pierogi.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra i dół) piekarnika. Piecz około 30 min, ale to zależy od piekarnika. Powinny lekko zacząć się rumienić i być lekko twarde.


Jeden Komentarz
Pingback: