Ultra Kuchnia

Wegańskie kruche pierożki ze szpinakiem i wędzonym tofu

Święta coraz bliżej, więc czas wypróbować przepisy żeby potem delektować się nimi jeszcze raz w wigilię a nie dopiero zastanawiać się czy to będzie jadalne;-) Tak więc dziś do stołu podaję kruche pierożki ze szpinakiem i wędzonym tofu. Potem tylko żałowałam że na pierwszy raz zrobiłam ich tak mało 😉 Już dawno nie czułam takiego niedosytu 😉

SKŁADNIKI NA CIASTO

80 g masła roślinnego

160 g mąki

50 g zimnej wody

Szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

180 g wędzonego tofu

5 ząbków czosnku

pół szklanki mleka sojowego

2 czubate łyżki płatków drożdżowych

olej do smażenia

sól, pieprz, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć gładkie ciasto. Możesz je na pół godziny wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć zamrożony szpinak. Kiedy prawie się rozmrozi, dorzuć wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż przez chwilę aż reszta wody odparuje. Dodaj rozdrobnione widelcem tofu, mleko sojowe. Dopraw przyprawami a na koniec dodaj płatki drożdżowe. Całość wymieszaj i zostaw do wystudzenia.

Teraz rozwałkuj ciasto na cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Nakładaj na nie po łyżeczce farszu i sklejaj jak „zwykłe” pierogi.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra i dół) piekarnika.  Piecz około 30 min, ale to zależy od piekarnika. Powinny lekko zacząć się rumienić i być lekko twarde.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *