Ultra Kuchnia

Racuchy z dyni i prażonych jabłek z bananami- wegańskie i bez cukru

Obiecane racuchy z puree z dyni. Jakiś czas temu dodałam przepis na zupę krem z dyni. A że dynię miałam dużą, to część z niej zużyłam do zrobienia racuchów z dyni z bananami. Składników jest niewiele, chyba jak to zwykle w moich przepisach.

SKŁADNIKI:

Puree z ¼ z dyni (moja ważyła ok. 5 kg)

3 prażone jabłka

3 szklanki mąki

2 -3 banany

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

pół puszki mleczka kokosowego (to co zostało po dodaniu do zupy z dyni)

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (to co zostało po dodaniu do zupy z dyni)

cynamon

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw zajmij się dynią. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż pokrojoną na mniejsze kawałki dynię (nie obrana) oraz jabłka zawinięte w folię aluminiową. Piecz aż dynia i jabłka będą miękkie. Czas pieczenia może być różny, więc sprawdzaj i w razie potrzeby albo dynię albo jabłka wyjmij wcześniej. Po wyjęciu zostaw do ostudzenia.

Teraz dynię i jabłka bez skórki zblenduj. Dodaj pozostałe składniki oprócz bananów.

Jeśli ciasto będzie za rzadkie to dodaj więcej mąki. Odstaw na ok. godzinę.

Na patelni rozgrzej olej. W tym czasie obierz banany i pokrój je w plasterki. Łyżką nakładaj na rozgrzany olej ciasto i na każdym placku układaj po kilka plasterków banana.

Placki są dość miękkie, więc ostrożnie je przekładaj na drugą stronę. Jeśli za szybko się smażą lub przypalają, to zmniejsz moc palnika.

SMACZNEGO!!!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *