Ultra Kuchnia

Wegańskie mini szarlotki ze śliwkami pod kruszonką

Sezon na jabłka w pełni więc nie może się obejść bez szarlotki, ale tym razem w innej odsłonie wizualnej. Mini szarlotki wyglądające jak babeczki. Robi się je równie szybko jak tradycyjną szarlotkę i smakują niesamowicie. Ale w tym przepisie dodatkowo występują razem z pieczonymi śliwkami i kruszonką 🙂 Połączenie słodkiego ciasta, winnych jabłek i lekko kwaśnych śliwek jest po prostu pyszne…

SKŁADNIKI

80 g masła roślinnego

155 g mąki

50 g zimnej wody

3 – 4 łyżki ksylitolu

2 kg jabłek

12dużych śliwek (lub więcej mniejszych)

łyżeczka cynamonu

aromat cytrynowy lub waniliowy

łyżka kaszy manny

KRUSZONKA

100 g masła roślinnego

80 g ksylitolu

200 g mąki

aromat waniliowy lub cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – grzanie góra i dół.

Z zimnego masła pokrojonego na drobne kawałki, mąki, 1 i 1/2 łyżki ksylitolu, wody i kilku kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego, zagnieć ciasto.

Przygotuj formę na babeczki. Zagłębienia na babeczki wysmaruj masłem roślinnym i posyp kaszą manną. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i szklanką wytnij 12 kółek.

Każde kółko umieść lekko dociskając w foremce na babeczkę. Ciasto które zostało podziel na mniejsze kawałki i pouzupełniaj dno i brzegi foremek, żeby zużyć całe ciasto.

Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i przełóż do foremek.

Teraz czas na kruszonkę. Połącz ze sobą zimne masło, mąkę i cukier oraz aromat.

Przygotowaną kruszonkę wyłóż na babeczki lekko dociskając. Nie zużyj tylko całości kruszonki. Będzie Ci jeszcze potrzebna. Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika formę z babeczkami i piecz aż kruszonka będzie miała złoto brązowy kolor. Czas pieczenia zależy od piecyka. U mnie trwało to ok 40 min.

Pozostałą część kruszonki zużyj do posypania śliwek. W tym celu opłucz śliwki, wyjmij pestki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż śliwki, skórką do dołu. Posyp każdą połówkę śliwki kruszonką, lekko dociskając.

Kiedy upieką się babeczki szarlotkowe, włóż do piekarnika śliwki i piecz do czasu aż zacznie się rumienić kruszonka.

Podawaj babeczki razem z pieczonymi śliwkami. Połączenie słodko kwaśnych smaków, jak dla mnie prawdziwa uczta 🙂

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *