
Wegańskie mini szarlotki ze śliwkami pod kruszonką
Sezon na jabłka w pełni więc nie może się obejść bez szarlotki, ale tym razem w innej odsłonie wizualnej. Mini szarlotki wyglądające jak babeczki. Robi się je równie szybko jak tradycyjną szarlotkę i smakują niesamowicie. Ale w tym przepisie dodatkowo występują razem z pieczonymi śliwkami i kruszonką 🙂 Połączenie słodkiego ciasta, winnych jabłek i lekko kwaśnych śliwek jest po prostu pyszne…
SKŁADNIKI
80 g masła roślinnego
155 g mąki
50 g zimnej wody
3 – 4 łyżki ksylitolu
2 kg jabłek
12dużych śliwek (lub więcej mniejszych)
łyżeczka cynamonu
aromat cytrynowy lub waniliowy
łyżka kaszy manny
KRUSZONKA
100 g masła roślinnego
80 g ksylitolu
200 g mąki
aromat waniliowy lub cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – grzanie góra i dół.
Z zimnego masła pokrojonego na drobne kawałki, mąki, 1 i 1/2 łyżki ksylitolu, wody i kilku kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego, zagnieć ciasto.
Przygotuj formę na babeczki. Zagłębienia na babeczki wysmaruj masłem roślinnym i posyp kaszą manną. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i szklanką wytnij 12 kółek.

Każde kółko umieść lekko dociskając w foremce na babeczkę. Ciasto które zostało podziel na mniejsze kawałki i pouzupełniaj dno i brzegi foremek, żeby zużyć całe ciasto.

Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i przełóż do foremek.

Teraz czas na kruszonkę. Połącz ze sobą zimne masło, mąkę i cukier oraz aromat.
Przygotowaną kruszonkę wyłóż na babeczki lekko dociskając. Nie zużyj tylko całości kruszonki. Będzie Ci jeszcze potrzebna. Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika formę z babeczkami i piecz aż kruszonka będzie miała złoto brązowy kolor. Czas pieczenia zależy od piecyka. U mnie trwało to ok 40 min.

Pozostałą część kruszonki zużyj do posypania śliwek. W tym celu opłucz śliwki, wyjmij pestki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż śliwki, skórką do dołu. Posyp każdą połówkę śliwki kruszonką, lekko dociskając.

Kiedy upieką się babeczki szarlotkowe, włóż do piekarnika śliwki i piecz do czasu aż zacznie się rumienić kruszonka.

Podawaj babeczki razem z pieczonymi śliwkami. Połączenie słodko kwaśnych smaków, jak dla mnie prawdziwa uczta 🙂

SMACZNEGO!

