Ultra Kuchnia

Mix wegański – burgery

Chyba każdy wpis będę zaczynać, że jest to szybkie i proste do zrobienia danie. Ja po prostu lubię robić rzeczy smaczne i szybkie do wykonania. Plus kolejny argument to to żeby nie zniknęło danie od razu (ale chodzi tu o ilość 😉 bo pysznie ma być zawsze.

SKŁADNIKI

2 torebki: mix kaszy jaglanej, suszonej cukinii, suszonej papryki czerwonej i suszonej cebuli (gotowa mieszanka w torebkach do gotowania tak jak ryż)

2 puszki czerwonej fasoli

4 łyżki mąki z ciecierzycy

1 cebula

czosnek

sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja dodałam płaską łyżeczkę przyprawy Kuchni Świata Harrisa; możesz sam skomponować bo w składnikach jest: kmin rzymski, kolendra, ostre chili i czosnek)

olej

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj 2 torebki kaszy. Kiedy kasza się gotuje, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i usmaż na złoto cebulę i dodaj czosnek. Wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp odsączoną i przepłukaną zimną wodę fasolę, dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem i zblenduj. Dosyp przyprawy. Dodaj ugotowaną mieszankę kaszy i suszonych warzyw. Dokładnie wymieszaj.

Odstaw do całkowitego wystudzenia, a najlepiej wstaw na kilka godzin do lodówki. Mąkę z ciecierzycy wsyp na talerz.

Formuj małe kotlety i obtaczaj je w mące z ciecierzycy. Smaż na oleju.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *