Ultra Kuchnia

Tarta ze śliwkami i kremem budyniowym – vege i bez cukru

Coraz bardziej lubię wegańskie desery. Kiedy zaczynała się moja przygoda z kuchnią vege, to myślałam, że nie jest możliwe pieczenie pysznych ciast bez jajek, mleka no i w naszym jeszcze przypadku bez „zwykłego” cukru. Dania wytrawne, to tak ale słodycze? A jednak da się i kilka już przepisów na desery tu się znalazło, a ten jest kolejny i będzie ich więcej 😉 Nie lubię sobie komplikować życia a tym bardziej gotowania, więc ten przepis będzie w zgodzie z moim podejściem do życia 🙂

SKŁADNIKI NA SPÓD:

300 g kruchych ciastek zbożowych wegańskich bez białego i trzcinowego cukru (jeśli słodzisz to będziesz mieć mniej kłopotu ze znalezieniem) – ja znalazłam ciastka FIT z suszonymi morelami

150 g masła roślinnego

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

opakowanie budyniu waniliowego

pół litra mleka sojowego + 200 ml do rozmieszania budyniu

3 płaskie łyżki kaszy manny

łyżka masła roślinnego

2 łyżki cukru (u mnie ksylitol)

SKŁADNIKI NA DŻEM ŚLIWKOWY

1,5 kg śliwek

4 łyżki cukru (u mnie ksylitol)

Dodatkowo 120 g ciastek takich samych lub jak u mnie kakaowych (albo 8 – 10 sztuk) do pokruszenia albo położenia w całości na wierzch ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania dżemu ze śliwek. Wyjmij pestki i połówki śliwek wrzuć do garnka. Dolej pół szklanki wody i gotuj, aż owoce się rozpadną i całość zgęstnieje. Całość gotuj na małej mocy palnika i często mieszaj a w razie potrzeby dolej wody. Na koniec dodaj cukier i gotuj przez chwilę często mieszając. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Możesz też przygotować go wcześniej. Gorący wlać do słoiczków, zakręcić i po wystudzeniu schować do lodówki. Ja zwykle robię z większej ilości śliwek, bo potem mam pyszny dżem do grzanek.

SPÓD DO CIASTA

Teraz zajmij się przygotowaniem spodu. Ciastka rozdrobnij prawie na mąkę, choć jeśli będą większe kawałki, to też nic się nie dzieje.

Dodaj masło roślinne i zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, na min. godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra i dół. Formę do tarty wylep ciastem razem z brzegami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min.

Wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

KREM BUDYNIOWY

Teraz pora na krem budyniowy. Zagotuj 0,5 litra mleka sojowego razem z masłem roślinnym. Kiedy będzie się gotować dodaj rozmieszany proszek budyniowy w dodatkowej porcji mleka oraz wsyp kaszę mannę wymieszaną z cukrem. W trakcie wsypywania całość cały czas energicznie mieszaj rózgą kuchenną. Nie zostawiaj kremu budyniowego do wystudzenia, bo trudno będzie go wyłożyć na tartę.

Posmaruj teraz spód ciasta dżemem śliwkowym (możez zużyć całość lub posmarować cienką warstwę) a na to wyłóż gorącą masę budyniową i wyrównaj łyżką.

Na wierzchu ułóż połamane albo w całości ciastka kakaowe.

Wystudzone ciasto możesz włożyć do lodówki, albo zjeść od razu 🙂

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *