Ultra Kuchnia

Wegańska zupa krem z dyni

Jesień. A jak jesień to sezon na dynię. Co roku muszę ją zrobić. Jest szybka do zrobienia, pyszna, sycąca i rozgrzewająca dzięki dodaniu imbiru.

SKŁADNIKI

dynia – u mnie miała ok 5 kg, z czego wykorzystałam 3/4 dyni (resztę zużyłam na racuchy z dyni, ale to następnym razem dodam przepis)

2 średnie cebule

2 marchewki

kawałek selera

2 małe pory (biała część)

3 ząbki czosnku

pół puszki mleka kokosowego

2 łyżki masła roślinnego

2 łyżki oleju

sól

pieprz

mielony imbir

gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Potrzebny Ci będzie ostry nóż. Przekrój dynie na pół i potem jeszcze raz na pół. Wyjmij pestki. Następnie odkrój skórkę. Pokrój dynie na mniejsze kawałki. Ostrzegam, mogą zaboleć trochę ręce 😉 Odłóż do miski pokrojoną dynię.

Teraz obierz cebulę, czosnek i pozostałe warzywa. Wszystkie pokrój.

W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż przez chwilę, ale nie do zrumienienie. Teraz wrzuć pozostałe składniki oprócz dyni. Smaż przez ok. 10 min często mieszając. Dodaj 2 łyżki masła roślinnego i poczekaj aż się rozpuści. Teraz dolej pół litra gorącej wody. Dodaj dynię i uzupełnij wodą, tak żeby przykryła warzywa. Teraz możesz zmniejszyć moc palnika i gotuj aż dynia będzie bardzo miękka. W razie potrzeby dolej wody.

Dolej mleko kokosowe, dopraw do smaku solą, pieprzem, imbirem i zmieloną gałką muszkatołową. Na koniec zblenduj wszystkie składniki na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, to dodaj gorącej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. GOTOWE 🙂

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *