Ultra Kuchnia

Słodko-ostry wegański makaron z brokułami

Ciekawe połączenie już w samej nazwie, sam przyznasz. A jak spojrzysz na składniki to w ogóle w pierwszej chwili może Ci to w ogóle nie grać ze sobą. Ja jednak zaryzykowałam i Tobie też to polecam. Jedząc najpierw poczujesz słodko- słony smak masła orzechowego żeby potem poczuć ostrość papryczki. Na chłodne dni myślę, że to idealne danie. Trochę słodyczy i rozgrzewającej ostrości.

SKŁADNIKI:

2 opakowania mrożonych brokułów albo 2 świeże brokuły (po 500 g)

makaron spaghetti albo tagiatelle

1 l mleka sojowego

4 łyżki masła orzechowego

1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno lub 1 świeża ostra papryczka

6 ząbków czosnku

3 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj brokuły (jeśli mrożone, to wrzuć je do gorącej wody i gotuj aż będą miękkie) a jeśłi świeże, to najpierw podziel na mniejsze „różyczki”, opłucz i ugotuj.

Kiedy brokuły się gotują, obierz i wyciśnij czosnek. Jeśli używasz świeżej papryczki chilli, to wydrąż ją z nasionek i pokrój na małe kawałeczki.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wyciśnięty czosnek i papryczkę chilli (suszoną albo świeżą). Smaż przez chwilę, pilnując żeby czosnek się nie przypalił.

Teraz wlej mleko sojowe, dodaj masło orzechowe. Za pomocą rózgi połącz mleko z masłem orzechowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min, ale co chwila mieszaj. Na koniec dodaj płatki drożdżowe oraz sól i pieprz do smaku.

Ugotowane brokułu odcedź i przelej zimną wodą – wtedy zachowają ładny zielony kolor. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnij brokuły. Możesz użyć blendera, ale ja wolę jak są wyczuwalne kawałki brokułów. Możesz też zostawić kilka małych różyczek do dekoracji.

Rozdrobnione brokuły połącz z sosem, wymieszaj i gotowe.

Teraz tylko ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *