Ultra Kuchnia

Wegańskie trufle

Słodycze mogą być zdrowe i pyszne. A te na które przepis znajdziesz poniżej na pewno do takich należą. Robiłam je już kilka razy, ale ta wersja z czekoladą przebija wszystkie pozostałe. Są pyszne i co więcej dodają energii, ale w tym temacie Piotr może więcej powiedzieć, bo mimo świetnego wyglądu jak na jakieś przyjęcie, to robię je dla Piotrka na biegi Ultra 😉
Ty nie musisz ich wykorzystywać do tych celów 😉 U mnie jak zawsze przepis na dużą porcję, bo jakkolwiek minimalizm wprowadzamy w życie, to w przypadku gotowania, wolę zrobić więcej i dłużej. Choć w przypadku tych kulek energetycznych może to się nie udać.

SKŁADNIKI:

36 sztuk daktyli

220 g orzechów włoskich

4 czubate łyżki masła orzechowego bez cukru

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie o smaku czekolady)

tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru

ok. 50 g migdałów do obtoczenia kulek (możesz też użyć kakao)

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od namoczenia daktyli. Włóż je do miski i zalej gorącą wodą żeby były w całości zanurzone. Odstaw je na min. 1 godzinę. U mnie w lodówce czekały całą noc.

Najpierw suche składniki: zmiel orzechy i przełóż je do miski. To samo zrób z migdałami i przełóż je do oddzielnego naczynia. Teraz zmiksuj daktyle (bez wody, w której się moczyły) . Jeśli masz urządzenie, w którym na wysokich obrotach połączysz składniki, to możesz go użyć i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Pod wpływem ciepła przy mieszaniu rozpuści się i powstanie gładka masa. Jeśli nie masz takiego urządzenia to rozpuść czekoladę i lekko przestudzoną wymieszaj z pozostałymi składnikami (poza migdałami) na gładką masę.

Wstaw masę na 2 – 3 godziny do lodówki, a le jeśli Ci się nie spieszy to nawet na całą noc.

Teraz za pomocą małej łyżeczki nabieraj masę i formuj kuleczki a następnie obtaczaj je w migdałach.

Wstaw kulki ponownie do lodówki i powstrzymaj się żeby za często tam nie zaglądać 😉

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *