
Różowe kotlety wegańskie
Różowe i pyszne, a zrobione dosłownie z kilku składników 🙂
SKŁADNIKI:
dwie puszki czerwonej fasoli
1 kg buraków
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
mieszanka przypraw: tymianek, nasiona sezamu, sumak, majeranek, cynamon, anyż, kolendra, nasiona kopru włoskiego (lub inna ulubiona) – u mnie była Zaatar
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę wyjmij z puszki, opłucz i zblenduj na gładką masę. Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Połącz fasolę z burakami, dodaj sól, pieprz i przyprwy (ja dodałam całe opakowanie przyprawy Zaatar, czyli ok 2 łyżeczek) oraz mąkę, żeby masa lepiej się trzymała. Ja dodałam ok. 2 łyżek.

Odstaw na ok. 2 godziny do lodówki.
Rozgrzej na patelni olej i nakładaj łyżką różową masę. Smaż aż będą rumiane i chrupiące.

Podawaj z ulubioną sałatką, albo możesz zrobić pyszne kanapki czy burgery.

SMACZNEGO!

