Blog

Różowe kotlety wegańskie

Różowe i pyszne, a zrobione dosłownie z kilku składników 🙂

SKŁADNIKI:

dwie puszki czerwonej fasoli

1 kg buraków

mąka ziemniaczana

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

mieszanka przypraw: tymianek, nasiona sezamu, sumak, majeranek, cynamon, anyż, kolendra, nasiona kopru włoskiego (lub inna ulubiona) – u mnie była Zaatar

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę wyjmij z puszki, opłucz i zblenduj na gładką masę. Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Połącz fasolę z burakami, dodaj sól, pieprz i przyprwy (ja dodałam całe opakowanie przyprawy Zaatar, czyli ok 2 łyżeczek) oraz mąkę, żeby masa lepiej się trzymała. Ja dodałam ok. 2 łyżek.

Odstaw na ok. 2 godziny do lodówki.

Rozgrzej na patelni olej i nakładaj łyżką różową masę. Smaż aż będą rumiane i chrupiące.

Podawaj z ulubioną sałatką, albo możesz zrobić pyszne kanapki czy burgery.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *