
Chlebek pita inaczej – vege
Dobry dodatek do warzyw i różnych smarowideł? Ostatnio były tortille a dziś chlebek pita, trochę inaczej, bo z oliwkami.
A jak się go robi?
Potrzebujesz:
3 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
10 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
do posypania oliwki
Wszystkie składniki przekładasz do miski. Łączysz ze sobą i jak to z ciastem drożdżowym bywa, zagniatasz, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawiasz w ciepłe miejsce.
I teraz czekasz aż podwoi swoją objętość.
Po ok 1,5 godz (mniej więcej do tego czasu powinno już podwoić swoją objętość) przekładasz na podsypaną mąką stolnicę/ blat kuchenny.

Podziel ciasto na 8 – 10 części. Dociśnij ręką formując placek, układaj na wyłożonej papierem blaszce i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 20 – 30 min).

W tym czasie ustaw piekarnik na 220 stopni i pokrój oliwki na mniejsze kawałki. Kiedy wyrosną, to posyp nimi placki.
Wstaw teraz placki do nagrzanego piekarnika i piecz aż zaczną się rumienić. Może to trwać ok 30 min.

SMACZNEGO!

