
Wegańskie ziołowe placki
Dziś proponuję wam ziołowe placki, które u nas doskonale sprawdzają się jako dodatek do grillowanych warzyw i past warzywnych. Możesz też zawinąć w nie ulubione warzywa i tak stworzyć smaczną i sycącą przekąskę. Jak pewnie już się domyślasz, przepis jest prosty.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 szklanka bardzo ciepłej wody
1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ulubionych ziół
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieść w misce. Jeśli masz thermomix, to świetnie się sprawdzi, ale jeśli nie to użyj miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego, albo po prostu zagnieć „ręcznie” ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.

Tak przygotowane ciasto odłóż zawinięte w folię spożywczą na 30-40 min.

Po tym czasie podziel je na 12 – 16 części i uformuj kulki. Jeśli podzielisz na mniej części, placki będą po prostu większe. Więc w zależności od potrzeb, podziel ciasto, uformuj kulki, przykryj folią spożywczą, żaby nie wyschło i odczekaj kolejne 15 min.

Rozgrzej patelnię – u mnie najlepiej sprawdza się ta do naleśników. Bierz każdą kulkę i rozwałkuj na cienki placek. W razie potrzeby możesz podsypywać odrobiną mąki.

Placek kładź na mocno rozgrzaną suchą patelnię i smaż aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza a spód będzie w lekko brązowe plamki. Przekręć na drugą stronę i czekaj aż zrobią się brązowe plamki pod spodem. Zwykle to ok 2 min. na każdą stronę. Uważaj jednak żeby nie przypalić, wtedy zmniejsz moc palnika.

Każdy placek przekładaj nasączonym w zimnej wodzie listkiem ręcznika kuchennego. Dzięki temu będą miękkie i elastyczne i świetnie będą nadawać się do zawijania i odgrzewania. No chyba, że będziesz je jeść od razu, to możesz to pominąć. Jeśli jednak będziesz je przekładać, to pamiętaj żeby po tym jak już usmażysz wszystkie, usunąć z każdego ręcznik papierowy. Ja za pierwszym razem tego nie zrobiłam i papier „połączył się” z plackiem i chwilę mi zeszło zanim ich rozdzieliłam.
Potem przekładaj je folią spożywczą i całość zawiń w folię spożywczą. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i będą elastyczne.
Teraz tylko przygotuj dodatki, np. z tego przepisu: Szaszłyki warzywne
SMACZNEGO!

