Ultra Kuchnia

Wegańskie babeczki z borówkami

Szybkie i łatwe przepisy to jest to co lubię najbardziej. Kiedy tak naprawdę wszystkie składniki wrzucasz razem, przekładasz do foremek i po ok. pół godzinie masz pyszny i myślę, że nie będzie to nadużycie , zdrowy deser, to tak lubię. Ten wypiek popełniłam ostatnio w niedzielny wczesny poranek (po godz. 6 –tej 😉 i mieliśmy pyszną przekąskę na piknik nad zalewem. A poniżej jest przepis:

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki ksylitolu

1/3 szklanki oleju

1 łyżka wegańskiej margaryny

szczypta soli

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka sojowego bez cukru

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka soku z cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

1 i 1/2 szklanki borówek (lub jagód, albo 12 kostek wegańskiej czekolady bez cukru 😉

PRZYGOTOWANIE

Tak jak napisałam, babeczki są szybkie do przygotowania bo właściwie wszystkie składniki łączymy od razu. Wyjątek stanowi mleko sojowe, które łączymy z octem jabłkowym i odstawiamy na 3 – 4 min. Pamiętaj też żeby margaryna była miękka a nie prosto z lodówki.

Wsypujemy więc razem wszystkie składniki do miski, na końcu dodajemy mleko sojowe połączone z octem i mieszamy na najwyższych obrotach, na gładką, lśniącą masę.

Włącz piekarnik na 180 stopni – grzanie góra i dół

Przygotuj foremkę do babeczek, do każdego otworu włóż papierową foremkę na babeczki. Do każdej nałóż po łyżce ciasta. Teraz nasyp 1 warstwę borówek (jeśli wolisz czekoladę, do włóż 1 rozdrobnioną kostkę do każdej foremki). Potem przykryj każdą babeczkę pozostałym ciastem. Na koniec posyp jeszcze borówkami.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30 min. a najlepiej do czasu aż zaczną pękać i lekko się rumienić.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *