Ultra Kuchnia

Wegańska lasagne

Przy tym przepisie schodzi trochę więcej czasu, ale myślę, że warto. Jest pyszna i sycąca. Będąc jeszcze mięsożercą nie raz robiłam ją wersji z mięsem mielonym. Dziś przepis będzie też z „mięsem” ale wegańskim, bo tak nazywam granulat sojowy, zresztą to jak wygląda w daniu, dla nie wegan jest mylący.

SKŁADNIKI (warstwa czerwona)

200 g granulatu sojowego

2 puszki pomidorów krojonych

1 przecier pomidorowy (taki w kartoniku)

koncentrat pomidorowy

5 cebul

4 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

ulubione zioła (ja dodałam bazylię i oregano)

olej lub oliwa

0,75 l bulionu warzywnego lub kostka wegańskiego bulionu warzywnego (bez cukru i innych dodatków) rozpuszczona w gorącej wodzie

SKŁADNIKI (warstwa zielona)

słoik suszonych pomidorów z ziołami razem z zalewą (u mnie 270 g)

główka czosnku (mniej więcej 8 ząbków)

2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku

1 szklanka mleka sojowego

6 łyżek płatków drożdżowych

olej lub oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku wedle uznania

Poszczególne warstwy posypywałam płatkami drożdżowymi, więc jeśli też chcesz tak zrobić, to będzie Ci potrzeba ok. 1,5 szklanki płatków drożdżowych.

SKŁADNIKI (sos beszamelowy)

2 czubate łyżki mąki

4 łyżki oleju kokosowego

2 szklanki mleka sojowego bez cukru

gałka muszkatołowa (lubię wyrazisty smak, więc u mnie była łyżeczka)

sól i pieprz do smaku

2 czubate łyżki płatków drożdżowych

SKŁADNIK PODSTAWOWY:

makaron lasagne

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokrój w piórka. Obierz i wyciśnij czosnek.

Rozgrzej patelnię i na suchą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż przez chwilę (1-2 min), potem dodaj olej i czosnek. Smaż przez chwilę aż się zarumieni. Przełóż do osobnego naczynia. Na tę samą patelnię wsyp granulat sojowy i smaż przez chwilę ciągle mieszając. Jeśli zacznie się rumienić przełóż do dużego garnka i zalej gorącym bulionem. I gotuj do momentu aż większość, ale nie całość płynu wchłonie granulat.

Dodaj teraz wszystkie pomidorowe składniki 😉 czyli pomidory w puszcze, przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Gotuj do momentu aż trochę zgęstnieje, ale też nie całkiem, bo potem jak wyłoży się na suche płaty makaronu, to lepiej się ugotuje.

Teraz warstwa zielona.

Czosnek i suszone pomidory razem z zalewą zblenduj, ale nie na całkiem gładko, dobrze jeśli będą wyczuwalne kawałki pomidorów i czosnku. Możesz też wycisnąć czosnek a pomidory pokroić.

Szpinak rozmroź na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy odparuje woda, dodaj czosnek i suszone pomidory razem z zalewą. Dodaj mleko sojowe. Gotuj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem a na koniec dodaj płatki drożdżowe.

Teraz przechodzimy do układania.

Ale najpierw włącz już piekarnik na 180 stopni, grzanie góra i dół.

Suche płaty makaronu układaj w naczyniu żaroodpornym. Dobrze jeśli jest dość głębokie. U mnie na jedną warstwę składają się 4 płaty makaronu ułożone obok siebie dłuższym bokiem.

Na warstwę suchego makaronu wyłóż pomidorowy sos i posyp płatkami drożdżowymi. Znowu ułóż płaty makaronu i tym razem wyłóż warstwę szpinakową i też posyp płatkami drożdżowymi. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Z podanych składników u mnie wyszły dwie warstwy zielone – szpinakowe i 5 czerwonych – pomidorowych. Przy czym ostatnia warstwa nie jest już przykrywana makaronem, tylko polewa się ją sosem beszamelowym.

SOS BESZAMELOWY

Rozgrzej garnek. Kiedy jest już gorące dno, wsyp mąkę i mieszaj aż zacznie się robić lekko brązowa. Teraz dodaj olej kokosowy. Mieszaj energicznie żeby się nie porobiły grudki, a następnie dolej mleko sojowe. Gotuj przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli jest za gęste, to dodaj jeszcze mleka. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i wsyp płatki drożdżowe. Zamieszaj i polej lasagne sosem.

Wstaw do piekarnika i piecz 40 – 50 min, albo do czasu aż makaron będzie miękki, czyli sprawdź widelcem czy już jest ok.

SMACZNEGO!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *