
Wegańska lasagne
Przy tym przepisie schodzi trochę więcej czasu, ale myślę, że warto. Jest pyszna i sycąca. Będąc jeszcze mięsożercą nie raz robiłam ją wersji z mięsem mielonym. Dziś przepis będzie też z „mięsem” ale wegańskim, bo tak nazywam granulat sojowy, zresztą to jak wygląda w daniu, dla nie wegan jest mylący.
SKŁADNIKI (warstwa czerwona)
200 g granulatu sojowego
2 puszki pomidorów krojonych
1 przecier pomidorowy (taki w kartoniku)
koncentrat pomidorowy
5 cebul
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
ulubione zioła (ja dodałam bazylię i oregano)
olej lub oliwa
0,75 l bulionu warzywnego lub kostka wegańskiego bulionu warzywnego (bez cukru i innych dodatków) rozpuszczona w gorącej wodzie
SKŁADNIKI (warstwa zielona)
słoik suszonych pomidorów z ziołami razem z zalewą (u mnie 270 g)
główka czosnku (mniej więcej 8 ząbków)
2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 szklanka mleka sojowego
6 łyżek płatków drożdżowych
olej lub oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku wedle uznania
Poszczególne warstwy posypywałam płatkami drożdżowymi, więc jeśli też chcesz tak zrobić, to będzie Ci potrzeba ok. 1,5 szklanki płatków drożdżowych.
SKŁADNIKI (sos beszamelowy)
2 czubate łyżki mąki
4 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki mleka sojowego bez cukru
gałka muszkatołowa (lubię wyrazisty smak, więc u mnie była łyżeczka)
sól i pieprz do smaku
2 czubate łyżki płatków drożdżowych
SKŁADNIK PODSTAWOWY:
makaron lasagne
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokrój w piórka. Obierz i wyciśnij czosnek.
Rozgrzej patelnię i na suchą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż przez chwilę (1-2 min), potem dodaj olej i czosnek. Smaż przez chwilę aż się zarumieni. Przełóż do osobnego naczynia. Na tę samą patelnię wsyp granulat sojowy i smaż przez chwilę ciągle mieszając. Jeśli zacznie się rumienić przełóż do dużego garnka i zalej gorącym bulionem. I gotuj do momentu aż większość, ale nie całość płynu wchłonie granulat.
Dodaj teraz wszystkie pomidorowe składniki 😉 czyli pomidory w puszcze, przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Gotuj do momentu aż trochę zgęstnieje, ale też nie całkiem, bo potem jak wyłoży się na suche płaty makaronu, to lepiej się ugotuje.

Teraz warstwa zielona.
Czosnek i suszone pomidory razem z zalewą zblenduj, ale nie na całkiem gładko, dobrze jeśli będą wyczuwalne kawałki pomidorów i czosnku. Możesz też wycisnąć czosnek a pomidory pokroić.
Szpinak rozmroź na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy odparuje woda, dodaj czosnek i suszone pomidory razem z zalewą. Dodaj mleko sojowe. Gotuj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem a na koniec dodaj płatki drożdżowe.

Teraz przechodzimy do układania.
Ale najpierw włącz już piekarnik na 180 stopni, grzanie góra i dół.
Suche płaty makaronu układaj w naczyniu żaroodpornym. Dobrze jeśli jest dość głębokie. U mnie na jedną warstwę składają się 4 płaty makaronu ułożone obok siebie dłuższym bokiem.
Na warstwę suchego makaronu wyłóż pomidorowy sos i posyp płatkami drożdżowymi. Znowu ułóż płaty makaronu i tym razem wyłóż warstwę szpinakową i też posyp płatkami drożdżowymi. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Z podanych składników u mnie wyszły dwie warstwy zielone – szpinakowe i 5 czerwonych – pomidorowych. Przy czym ostatnia warstwa nie jest już przykrywana makaronem, tylko polewa się ją sosem beszamelowym.

SOS BESZAMELOWY
Rozgrzej garnek. Kiedy jest już gorące dno, wsyp mąkę i mieszaj aż zacznie się robić lekko brązowa. Teraz dodaj olej kokosowy. Mieszaj energicznie żeby się nie porobiły grudki, a następnie dolej mleko sojowe. Gotuj przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli jest za gęste, to dodaj jeszcze mleka. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i wsyp płatki drożdżowe. Zamieszaj i polej lasagne sosem.

Wstaw do piekarnika i piecz 40 – 50 min, albo do czasu aż makaron będzie miękki, czyli sprawdź widelcem czy już jest ok.


SMACZNEGO!

