
Wegańskie kotlety
Lubię krótkie przepisy, i to jak szybko z nich można przygotować coś pysznego. Dziś w roli głównej kotlety z czerwonej fasoli.
Jak zwykle, bez zbędnych długich wstępów przystępuję do dzieła. I tu przepraszam wszystkich, którzy lubią długie opisy 😉 Mam nadzieję, że przepisy Wam to wynagrodzą.
SKŁADNIKI:
2 puszki czerwonej fasoli
szklanka kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy konserwowej
1 cebula
2 łyżeczki przyprawy garam masala
sól, pieprz
olej
PRZYGOTOWANIE
Zacznij od ugotowania kaszy. Tu nie polecam Ci kaszy w woreczkach, tylko sypką, której odpowiednią ilość sobie odważysz. Kaszę gotuj dłużej niż zwykle, niech wygląda na lekko rozgotowaną.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i usmaż na złoto na oleju.
Fasolę odcedź i przepłucz zimną wodą.
Ugotowaną kaszę, tylko lekko przestudzoną zblenduj razem z fasolą, cebulą i czosnkiem.
Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw masę aż wystygnie. Możesz też wstawić ją do lodówki.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Z zimnej masy formuj w dłoniach kulki a następnie spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz je w nagrzanym piekarniku aż wierzch będzie lekko chrupiący (twardy kiedy będziesz chciał wbić widelec).
Kotlety możesz podawać z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. Ja zawsze najpierw je gotuję, do momentu aż będą lekko miękkie ale jeszcze nie gotowe. Odcedzam a następnie je kroję i posypuję przyprawą do ziemniaków i skrapiam lekko olejem.

Dodatkowo możesz podawać je z grilowanymi warzywami przygotowanymi wg tego przepisu: Szaszłyki warzywne
SMACZNEGO!

