Ultra Kuchnia

Szaszłyki warzywne

Czy zawsze muszą być skomplikowane przepisy? NIE! Ja wręcz nie lubię skomplikowanych i długich przepisów, choć może się i tak zdarzyć, że coś będzie tak dobre i warto będzie temu poświęcić czas na zrobienie i opisanie tego wyczynu tutaj.

Dziś goszczą szaszłyki. Kto powiedział ze weganie nie mogą grilować? Mogą i to pysznie i kolorowo! Jeśli tym razem tak jak ja nie masz dostępu do grilla to równie pyszne wyjdą z piekarnika.

Co Ci jest potrzebne? Tak naprawdę to co lubisz z warzyw i co nie rozpadnie się po nabiciu na patyczek do szaszłyków.

A to dodałam do swoich:

1 bakłażan

4 cukinie

6 sporych cebul

5 papryk

500g pomidorków papryczkowych

500 g pieczarek

Twoje proporcje mogą być dowolne jak i składniki

Do polania szaszłyków potrzebujesz:

ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 główki czosnku

sól i pieprz do smaku

1 opakowania przyprawy suszone pomidory z czosnkiem. Jeśli takiej nie znajdziesz możesz użyć suszonych pomidorów bez zalewy. Po prostu drobno je pokrój.

Zmiksuj czosnek z oliwą i dodaj przyprawę lub suszone pomidory oraz dopraw solą i pieprzem.

Teraz wszystkie umyte warzywa pokrój na mniejsze kawałki – nie muszą być równe. Poza pomidorkami – te zostaw w całości. Jeśli pieczarki są małe, to je też zostaw w całości.

Teraz nabijaj naprzemiennie na patyczki wszystkie warzywa. Gotowe układaj na tacce do grilowania, jeśli będziesz je grilować lub na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy już wszystkie ułożysz, to polej je przygotowaną zalewą. Dobrze by było odstawić je chociaż na godzinę w chłodne miejsce.

W międzyczasie rozpal grilla albo tak jak ja rozgrzej piekarnik do 250 stopni i ustaw funkcję grill z termoobiegiem. Piecz aż warzywa zaczną leciutko na brzegach brązowieć, bo nie chcemy ich przypalić ale też są pyszne kiedy są jeszcze lekko chrupiące.

SMACZNEGO!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *