Ultra Kuchnia

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czy też czasami potrzebujesz coś na szybko ugotować? Jak tak miałam wczoraj. Dobrze jeśli byłoby to jeszcze smaczne.

Miałam suszone pomidory, czosnek i szpinak. Dodatki takie jak płatki drożdżowe ma chyba każdy kto jest veganinem, więc to też zgarnęłam na kuchenny blat. Szybkość i smak tego dania samą mnie zaskoczył. Lubię przygotowywać jedzenie przynajmniej na 2 dni, więc nie ma tu ścisłych ograniczeń ilościowych.

Tu podaję Ci przepis, równie krótki jak czas potrzebny na jego przygotowanie:

SKŁADNIKI:

opakowanie makaronu tagliatelle

słoik suszonych pomidorów z ziołami razem z zalewą (u mnie 270 g)

główka czosnku (mniej więcej 8 ząbków)

opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g)

pół szklanki mleka sojowego

3 łyżki płatków drożdżowych

olej lub oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku wedle uznania

opcjonalnie kilka listków bazylii (akurat miałam w domu)

PRZYGOTOWANIE:

Wstaw najpierw wodę do gotowania makaronu, bo wtedy właściwie wszystko będzie gotowe w jednym czasie. Następnie odłóż ze słoika 3 – 4 kawałki pomidorów, a pozostałe razem z zalewą wrzuć do blendera i dorzuć obrany czosnek. Wszystko zblenduj ale nie na jednolitą papkę (chyba że tak wolisz). Ja wolę jeśli są jeszcze wyczuwalne kawałki czosnku i pomidorów.

Teraz rozgrzej na patelni olej lub oliwę i wrzuć zamrożony szpinak. Kiedy już odparuje woda, wrzuć rozdrobnione pomidory z czosnkiem, wlej mleko sojowe i zagotuj.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez 2 – 3 min i gotowe.

Teraz lub na talerzu możesz posypać płatkami drożdżowymi, położyć pokrojone suszone pomidory, które odłożyłeś wcześniej oraz kilka listków bazylii.

Proste i szybkie, prawda?

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *