Ultra Kuchnia

Tarta z kremem z kaszy manny i truskawkami

Nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię wczytywać się w opisy, jak ktoś wpadł na dany przepis albo ile prób i błędów go to kosztowało, więc pozwól, że moje opisy też będą krótkie i od razu przejdę do rzeczy, z czego to powstało.

Mamy właśnie sezon na truskawki. Wprost je uwielbiam. I już mam kolejne pomysły jak je wykorzystać w moich przepisach.

Dziś proponuję Ci vegańską tartę z truskawkami bez cukru (tego białego mega słodkiego, ale brązowego cukru tu też nie znajdziesz). Oczywiście jeśli przez myśl Ci nie przejdzie, że można słodzić czymś innym i że to będzie też dobre, to możecie wprowadzić swój słodki zamiennik. Z podanej ilości składników robię spód do tarty i jeszcze zostaje mi trochę ciasta, więc przygotowuję ciasteczka.

SKŁADNIKI na spód tarty (i ciasteczka):

3 szklanki mąki

0,5 szklanki ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki oleju kokosowego

1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego

1 łyżka octu jabłkowego

4 łyżki masła orzechowego wegańskiego niesłodzonego z kawałkami orzechów

100 g zmielonych migdałów

aromat migdałowy

SKŁADNIKI na krem:

2,5 szklanki mleka sojowego

6 łyżek oleju kokosowego

skórka otarta z małej cytryny, albo z połowy dużej

sok z 0,5 cytryny

4 łyżki ksylitolu

budyń w proszku waniliowy

4 czubate łyżki kaszy manny

I oczywiście TRUSKAWKI– mniej więcej 0,75 kg

PRZYGOTOWANIE:

Włącz piekarnika na 180 C. Grzanie góra i dół bez termoobiegu.

Przygotowanie spodu jest bardzo szybkie i proste. Zacznij od dodania do mleka sojowego octu jabłkowego i pozostaw na 5 min. Potem wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Zagnieć, uformuj kulę owiń folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjmij i wyłóż nim spód oraz boki formy do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na mniej więcej 30 min. Ja bardziej patrzę czy upiekło się na złoto.

Kiedy upiecze się ciasto, możesz zająć się kremem, ponieważ jeszcze ciepły krem będziesz wykładać na lekko przestudzony spód tarty.

Z podanej ilości mleka sojowego odlej pół szklanki, a pozostałą cześć wstaw do gotowania. W pozostawionym mleku wmieszaj budyń. Do gotującego się mleka dodaj cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryny i olej kokosowy. Wymieszaj a następnie dodaj kaszę mannę oraz rozmieszany z mlekiem budyń. Gotuj na małym ogniu i energicznie mieszaj żeby nie było grudek. Kiedy widzisz, że miesza się już ciężej i jeszcze chwila i zacznie przywierać (całe gotowanie trwa ok 3 min.) zdejmij z kuchenki. Tak przygotowany krem wyłóż na upieczoną i lekko przestudzoną tartę.

Wyrównaj i poczekaj aż wystygnie. Teraz na wierzchy możesz ułożyć opłukane truskawki: całe, pokrojone – tak jak lubisz.

SMACZNEGO!

P.S. A z pozostałego ciasta uformuj wałek i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż na blaszce i spłaszcz jeszcze widelcem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku do czasu aż zrobią się złote (ok 20 min). Idealny dodatek do kawy jak skończy się już ciasto a nastąpi to raczej szybko 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *